Leestijd 2 minuten
    Bewerkt op 9 juli 2025

    Curtailment

    Curtailment is het tijdelijk en bewust beperken of stopzetten van de productie van elektriciteit, meestal van zonne- of windenergie. Dat gebeurt om de balans op het stroomnet te bewaren. Technisch kán er wel geproduceerd worden, maar het elektriciteitsnet heeft dan even onvoldoende ruimte om alle opgewekte stroom te transporteren. Dat wordt veroorzaakt door transportschaarste of netcongestie. Soms wordt er meer zonne- of windenergie opgewekt dan dat er stroom gevraagd wordt. Ook dan moet er curtailment worden toegepast, omdat er niet genoeg gebruikers zijn die de opgewekte stroom kunnen afnemen.

    In zulke gevallen vragen netbeheerders of energieleveranciers aan producenten om hun productie tijdelijk te verlagen of stil te leggen.

    Vanuit duurzaamheidsoogpunt is curtailment niet wenselijk: er gaat dan duurzame energie verloren. Toch is het soms nodig om overbelasting van het net te voorkomen en het net stabiel te houden.

    Curtailment kan vrijwillig of verplicht zijn. Soms krijgen producenten een vergoeding voor gemiste opbrengsten. Nu we steeds meer weersafhankelijke energie opwekken (met zonneparken of windmolens, bijvoorbeeld), wordt curtailment een steeds belangrijker onderwerp in de energietransitie.

    In een energiehub stemmen deelnemers lokale opwek en verbruik op elkaar af. Als opgewekte stroom direct gebruikt (of opgeslagen) wordt, hoeft het niet het publieke net op. Dit kan ervoor zorgen dat er minder curtailment toegepast hoeft te worden.